23. dubna 2024, Tadeáš Mima, foto: Michal Málek

Podpora z tribun mě nabíjí. Začátek jara zamrzel, říká Eneme

Když mu zápas sedne, je prostě k nezastavení. A to se po jeho návratu do sestavy děje prakticky neustále. Záložník Santiago Eneme se po absenci zkraje jara opět naplno začlenil do týmu Vyškova, s nímž stále usiluje o postup do nejvyšší soutěže. Jak vidí progres mančaftu a co mu zkomplikovalo návrat do Česka?

„Nepůsobili jsme poslední dobou vůbec dobře. Ztráceli jsme body a nehráli jsme dobrý fotbal, vůbec jsme nesli za naším cílem. Tyto výhry nás musí uklidnit, ale také nakopnout,“ říkal Eneme po výhrách nad Chrudimí a Prostějovem, díky nimž se MFK dostal do větší pohody. Se Zbrojovkou pak sice pouze remizoval, ale i bod z těžkého střetnutí se počítá a je velmi cenný.

Kvůli čemu podle něj trvalo Vyškovanům, než konečně dosáhli na premiérová jarní vítězství? „Mužstvo se v zimě proměnilo. Několik skvělých hráčů odešlo a přišli za ně noví. Začínali jsme zase od nuly, což je vždycky náročné. Snad jsme tak ukázali, že jsme opravdu na jedné lodi a máme společný cíl,“ vyzdvihoval třiadvacetiletý fotbalista.

„Když budeme mít takovou mentalitu a sjednotíme všechny hráče na hřišti i mimo něj, můžeme se ještě vrátit do čela ligy. Musíme se o to starat, aby nám to vydrželo,“ poznamenal reprezentant Rovníkové Guineje. Právě jeho výprava do Afriky se stala důvodem trablů při návratu do klubu.

„Týden před Africkým pohárem národů jsem vyrazil na cestu s nároďákem, při níž jsem ztratil svůj batoh. V něm jsem měl veškeré cestovní doklady a dokumenty – a když přiletíte do Rovníkové Guineje a vyběháváte si dokumenty od nuly, asi tušíte, že to zabere celkem dost času. Proto jsem nestíhal odstartovat jaro společně s týmem,“ přiblížil potíže Eneme.

Ofenzivní záložník tak běhal ne po trávníku, ale od úřadu k úřadu. „Musím říct, že v čekačce na doklady je opravdu hodně lidí a nemohl jsem je nijak přeskakovat. Hezky jsem si musel vystát frontu,“ sdělil Eneme. O to více ho pak mrzelo, že nemůže být s MFK. „Tušil jsem, že mi bude trvat se zapracovat, protože se s novými kluky nebudu ještě tolik znát. Nebudu vědět, jak hrají, když jsem na druhé straně planety,“ krčil rameny Eneme.

Teď už je ovšem zpátky a znovu ukazuje své pestré fotbalové umění. Kromě toho se stará i o dobrou atmosféru v týmu. „Snažím se, aby všichni byli v pohodě. Jsem upovídaný, tak se toho snažím využít a povídám si nejen mimo hřiště, ale i při hře,“ popisoval. A všechno jde o to líp, když má Vyškov v zádech své úžasné příznivce.

„Fanoušci jsou fantastičtí. Když vidí, že nemakáte na maximum, dají vám to pocítit. Když člověk předvede poctivý výkon, sklidí na oplátku velké ovace. Žene mě cítit takovouto podporu,“ dodal na závěr Eneme. Další měření sil čeká jeho i celý MFK Vyškov v sobotu 27. dubna, kdy doma v Drnovicích od 10.15 hostí nevyzpytatelný Varnsdorf.

Více
Více
Více
Více