6. března 2022, Tadeáš Mima

Klesa po Opavě: Pár soupeřů mělo průpovídky, těší mě zvládnutý závěr

Při jarní premiéře pomohl jako správný kapitán. Záložník Michal Klesa vybojoval s fotbalisty Vyškova první výhru jara ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE nad Opavou (4:1), když nechyběl u klíčových situací zápasu. Pro svěřence kouče Jana Trousila jde o důležité body směrem do dalších bitev.
Jak se vám hrálo po zimní pauze? Zdálo se, že jste byl v pohodě.
Nevím, jestli úplně v pohodě. Teď jsem ležel dva týdny doma s covidem, takže úplně stoprocentní nejsem. Ke konci utkání jsem toho už měl plné zuby, ale za příznivého stavu se vždy běhá líp.
Většina důležitých akci však šla právě přes vás.
Situace vyplynuly ze hry. Není cílené, že by se hrálo přese mě. Od toho tam koneckonců jsem, abych klukům pomohl nějakou finální přihrávkou nebo centrem.
Čím bylo, že to Vyškovu proti Opavě tak dobře střílelo?
Hodně jsme si pomohli standardkami. Vznikaly po nich závary, dali jsme z toho gól a taková je naše hra. Trefovali jsme se z brejkových situací. S naším mladým mančaftem musíme hrát poctivě dozadu, navíc máme dopředu fotbalovou kvalitu i rychlost. Asi si nebudeme nic nalhávat, že Opava u nás pomýšlela na tři body, ale jede domů s výpraskem a s nijak extra předvedenou hrou.
Bylo to znát, že byli soupeři trošku namistrovaní?
Někteří ano, hlavně ti mladší mívají takové průpovídky. Ke konci jsem jim řekl, ať se podívají na tabuli. Zkušené opory jako Janoščín nebo Žíďas (Jan Žídek, pozn. red.) ale takoví nejsou. Viděli, jak zápas probíhal a že nás nijak nepřehrávali. Doma jsme navázali na druhý poločas z podzimního duelu u nich, kdy Opava měla velká starosti, aby udržela jednogólové vedení. Poučili jsme se a tentokrát máme tři body.
Před úvodní trefou jste našel dlouhým pasem Ondřeje Vintra. Jak jste viděl situaci, kdy se míč po tyči toulal kolem brankové čáry a nakonec skončil za ní?
Už jsem pomalu zvedal ruce nahoru po té hlavičce. Díval jsem se docela z dálky, takže se mi zdálo, že balón jde do brány. Jenže jel pouze po lajně. Gólman po něm skákal, někdo dorážel a přece jen si ho tam soupeř srazil sám. Trochu štěstíčko, nicméně šli jsme si za tím. Stejně tak gól Cabiho (Tomáš Cabadaj, pozn. red.). Digi (Tomáš Digaňa, pozn. red.) udělal fantastický zákrok na Srubasovu (Jaromír Srubek, pozn. red.) hlavičku, opět tam však čekal někdo od nás a doklepli jsme. Připravovali jsme se, že centry na zadní tyče mohou na ně platit. Proto měly vesměs všechny standardky chodit dozadu.
Zahrával jste i přímý kop zprava. Co chybělo k trefě?
No, dát střelu níže. Říkal jsem si, že zakončím na první tyč, ale na poslední chvíli jsme usoudil, že budu pálit na vzdálenější jako v letní přípravě proti Uničovu. A to byla chyba, neměl jsem plán měnit. S Uničovem jsem byl rozhodnutý, zatímco tady jsem udělal změnu.
Sám jste proti Opavě skóroval. Šlo o nějaký signál, že budete zavírat zadní tyč?
Dohrával jsem situaci a nejdříve se zdálo, že to tam padne Sedlovi (Martin Sedlák, pozn. red.), jemuž bych přál gólový začátek ve druhé lize. Míč se ovšem odrazil od břevna ke mně a jenom jsem se soustředil, abych prorval ránu mezi bekem a skákajícím gólmanem. Zaplaťpánbůh, že to tam spadlo.
Jak hodnotíte závěr utkání, který jste zvládli s klidem?
Jsem velice rád za kluky, protože celou zimu jsme dostávali branky kolem devadesáté minuty. V pondělí jsme si k tomu něco řekli v šatně, kdy jsem se snažil dát nějaké rady, jak dohrávat zápasy i v hlavách. Že se nemusíme za stavu 4:1 a podobně hnát nahoru dolů, naopak můžeme dlouho házet auty a tak. Řekl bych, že kluci si to vzali k srdci a ukázali, že umí takto hrát. Máme mladý a talentovaný tým, jemuž vítězství hodně pomůže.
Je tato dovednost progresem proti podzimu?
Spíše než kvůli podzimu jsem apeloval na věci z přípravného období. Hlavně proto, že se mančaft protočil a jsou tady mladí kluci. Jasně, poslouchají se pokyny trenéra, na hřišti však jsme potom my a nejde stále jen chodit hrr nahoru. Z lavičky lze vidět možnosti, kudy hrát, nicméně když se to špatně provede, máme ztrátu. A my jsme v přátelských duelech takto několikrát inkasovali v samotném závěru. Viděl jsem i na tréninku, že neustále chceme chodit nahoru. Proto jsem říkal, že když vedeme, nemusíme mít potřebu se někam hnát. Naopak se můžeme zklidnit, ať všechno trvá déle. Soupeř znervózní a podobně. I Cába na hřišti reagoval po druhé brance, ať už hrajeme hlavou. Jsem rád, že skvělí mladí fotbalisté, které máme, umí pracovat také hlavou. Pomůže to jim osobně i nám jako mužstvu.
Středovou osu tvořili nováčci v kádru – v brance Kinský, na stoperu Matys, podhrot Moučka a vepředu Sedlák. Jak se vám s nimi hraje?
S Moučisem jsme už hráli v MSFL. Noví kluci kvalitu mají, proto jsou tady. Samozřejmě ne každý se s tím popasuje z pohledu nějaké nervozity. Myslím si, že na Fanovi (Matysovi, pozn. red.) nejspíše bylo trochu vidět, že nervózní byl. Sám se dostal pod tlak nějakými situacemi, jenže to k tomu patří. Hraje se mi s nimi dobře, i na trénincích ukazují fotbalovost. Musí si jen trochu zvyknout, že budou proti ním stát zkušenější borci. Určitě si ovšem zvyknou a hodně nám pomohou.
Start jara máte poměrně ostrý, hned po Opavě jedete do Líšně. Jak vnímáte nabitý úvod?
O těžkém startu jsme věděli. Chrudim navíc zvládla minulý víkend dohrávku, takže když to řeknu blbě, mohli jsme odehrát jedno utkání a přijít o šest bodů. Věděli jsme, o co proti Opavě hrajeme. A zvládli jsme to. Líšeň chce do baráže, ale také měla spoustu změn v sestavě. Ve třetí lize, kdy jsme se s Líšní potkávali, i na podzim jsme ukázali, že se s ní dá hrát vyrovnaně. Nejsme žádný outsider. Jak se říká, derby nezná favorita, proto tam pojedeme si to s nimi rozdat. Máme dva dny na přípravu, nachystáme se a věřím, že nějaký bod přivezeme.
Více
Více
Více
Více
×
Dnes v 10:15 | MUZ
MFK Vyškov
FC Zbrojovka Brno