23. listopadu 2021, Tadeáš Mima

Trousil po Třinci: Rychle jsme inkasovali, a tak přišel útlum

Rychlý gól, na který však vyškovští fotbalisté nenavázali. K utkání s Třincem se vrací trenér Jan Trousil, jehož mužstvo podlehlo tříbrankovým rozdílem. Na vině byla nejistota v obraně i řada zranění.

Jak hodnotíte domácí souboj s Třincem?
Vstup výborný. Dali jsme gól na 1:0, ale nevím, proč jsme do třiceti vteřin po rozehrávce neuhlídali jednoho hráče ve vápně. Přitom jsme se připravovali na to, že mají útočníky Petráně s Juřenou, kteří budou jenom čekat na dlouhé balóny. Chtěli jsme od stoperů, aby byli extrémně důslední a zvládali uhrávat míče. A místo toho nám soupeř hned za minutu vstřelil branku na 1:1, což odstartovalo útlum. Dvacet minut bylo na klucích vidět, že hodně znervózněli. Třinec se dostal k míči a hrál dobře, nicméně do šancí se nedostával. Zato my jsme se asi po půlhodině hry vrátili do tempa.

Jak se to projevilo?
Měli jsme příležitosti, které nám mohly vrátit vedení. Hlavně situace, kdy Pavel Simr mohl na vápně hlavičkovat, ovšem ještě připravoval přihrávku do šance. A z prakticky posledního rohu ve 45. minutě jsme si nechali školácky dát gól na přední tyči. Během pauzy jsme se bavili o tom, že pokud nebudeme vyhrávat osobní souboje v obraně, nemáme šanci na zvrat. Jakýkoliv nákop nám dělal obrovské problémy, a tak jsme se nemohli dostat do hry.

Stejně však přišla další obdržená branka…
Stalo se tak v 53. minutě, kdy jsme opět nechali nakopnutý míč skákat, soupeři jsme dovolili se otočit do střelecké pozice a padl nám tam tečovaný míč, jenž jsme si sami nadzvedli. Pak už to bylo hektické, snažili jsme se prostřídat, jenže vinou nemocí a zranění se změna moc nepodařila. Mohli jsme jen zkusit točit posty, jestli to někomu pomůže. Udělali jsme ale další triviální chybu, gólmanovi skočil míč přes nohu a Třinec dal naprosto jednoduchou trefu na 4:1. Samozřejmě facka obrovská a hosté vyhráli zaslouženě.

Jak byla citelná absence Davida Jambora, tahouna ve středu pole?
Nejde jen o Davida Jambora. Z posledního utkání jsme nemohli využít čtyři hráče, kteří byli v základu. Oba krajní beky, Jambora a Fofanu, který se zranila na předzápasovém tréninku. Víme, že je pro nás ideálnější, když duel rozjíždí na hrotu jiný útočník, aby připravil pozici pro střídajícího Pavla Simra. Tuto možnost jsme ale tentokrát neměli. Dále třeba Klesino (Michal Klesa, pozn. red.), jenž prakticky tři neděle netrénoval, se k nám připojil až ve čtvrtek na lehký trénink, takže jsem rád, že do toho šel. Jinou variantu jsme na tomto postu neměli.

Vyhovovala situace vašim fotbalistům?
Situace taková byla, ale hráči musí být připraveni prokázat kvalitu. Co se týče kvality při práci s míčem, Daouda Amadou s námi hrál poprvé od začátku a byl velice dobrý. Ondra Vintr předvedl svůj standard, dobrý výkon. Ale musím říct, že pro mě je zklamáním, jakým způsobem jsme působili v defenzivě. Hlavně při nákopech, kde jsme to nezvládli, a proto jsme byli po zásluze potrestáni.

Nemyslíte si, že vám první gól spíše ublížil, než pomohl?
Neřekl bych. My tyto nástupy v domácích zápasech máme, bylo to tak i proti Chrudimi. Spíše nám ublížilo, že jsme nechali Třinec úplně zbytečně za třicet vteřin vyrovnat na 1:1. Kdybychom výsledek udrželi aspoň deset minut, jsem přesvědčen, že kluci by se potom uklidnili a hráli svoji hru. Toto jimi ovšem otřáslo a dlouho se vůbec nedostali do hry. Spousta zkažených přihrávek a strašná bojácnost od některých hráčů. Až ke třicáté minutě se do toho tým dostal a čtvrt hodiny vyvíjel tlak. Ale ten utnula branka do šatny. Při střídáních jsme neměli post za post, takže se hodně hýbalo s tím zbytkem. Musíte potom dělat škatulata a řád hry ztrácí rytmus. Je to hlavně o tom, jestli se povede nějaká akce.

Máte už jasno o sestavě proti Líšni do závěrečného utkání podzimu?
O sestavě nemohu mít jasno, protože hráči jsou zraněni a další zůstávají doma s nemocí. Uvidíme, jak na tom budeme zdravotně. Je otázkou, jak na tom bude Klesino, jenž tři týdny netrénoval a teď do zápasu šel, protože jsme další hráče neměli. Uvidíme, co výsledky Davida Jambora z rezonance a jestli bude připraven Němeček. Ale ten i kdyby se vrátil, je tři neděle doma a nemocný, takže nepočítám s tím, že jakmile nastoupí, bude v původní fazóně. Nemoci a zranění nám toto kazí a nemůžeme se sejít v sestavě, jíž jsme měli zhruba mezi šestým a třináctým kolem, kdy to bylo velmi dobré. Výpadky v kádru máme obrovské a zkoušíme najít složení, jež by nám vyhovovalo.

Více
Více
Více
Více