7. listopadu 2021, Tadeáš Mima

Simr i Klesa rozhodně chyběli, mrzí Trousila. Vrátí se Kanakimana?

Chyběli mu zkušení hráči a jeho tým čelil brzké penaltě. Trenér Vyškova Jan Trousil zhodnotil výkon svých svěřenců v patnáctém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY proti Jihlavě. Zároveň poodkryl i novinky kolem jmen, jež by se mohla vrátit do sestavy.

Máte za sebou těsnou porážku v Jihlavě. Jak jste utkání vnímal?
Začátek duelu nebyl úplně ideální. Měli jsme problémy s Vedralem a ve čtvrté minutě nám dali gól z penalty. Ta byla pro mě padesát na padesát a rozhodčí si vybral, že situaci odpíská. Štěpán (Spurný, pozn. red.) první pokus chytil, Vedral ovšem dal gól z dorážky. Potom mohli ještě zvyšovat, když nás vykombinovali přes prostředek. Nicméně musím říct, že od desáté minuty převzali kluci otěže zápasu a měli jsme hru ve své moci. Mrzí mě, že jsme z obrovského tlaku, především během druhé půle, nevytěžili vyrovnání.

Proč se nepovedlo smazat náskok protivníka?
Chyběl mi tam větší důraz v koncovce. Situace, jež byly na hranici toho, jestli budeme u balónu o krok dříve my, nebo soupeř, zvládali mnohem aktivněji domácí. Scházelo to i kvůli absenci Pavla Simra, který nemohl s námi odjet, jelikož měl svalový problém. Ve druhém poločase by to byl přesně styl pro něj, kdy létal jeden centr za druhým a určitě bychom ho v těchto pozicích potřebovali. Utkání bohužel nevyšlo a šance, které jsme měli, zůstaly nevyužity. Například v první části Slaměna dával do tyče, kdy jsme rozehráli standardku a míč běhal po brankové čáře. Neměli jsme však štěstí, abychom to tentokrát dorazili.

Jak Jihlava reagovala na vaši útočnou aktivitu?
Soupeř se vrhl do bránění a uhlídal skóre. Ke konci přitom měl ještě jednu gólovku, kterou Štěpán chytil. Rozhodně by duelu slušela minimálně remíza, jenže naneštěstí nám nebylo souzeno dát gól. Z mého pohledu byl zápas herně velmi dobrý, kromě koncovky. Nebyla tam agresivita, abychom branku za každou cenu vstřelili. To je jediná kaňka. Ale nutno dodat, že i v novém složení obrany, kde Lahodný hrál stopera, Laďa Hanuš na beku a Pavol Ilko šel do zálohy, vypadal výkon velmi dobře. Možná jsme dosud na nikoho nevyvinuli ve F:NL během druhé půle venku takový tlak, ovšem Jihlava má velmi dobře zvládnutou defenzivu.

Jak na vás osobně působí Jihlava, jež v dřívějších letech bojovala o postup do první ligy?
Mají mladý mančaft doplněný silnými individualitami. Velmi důležitým hráčem je Vejmola, který dlouhodobě drží skvělé výkony. Dosud inkasovali jen patnáctkrát, přičemž obrovský podíl na tom má právě Vejmola. V každém utkání pochytá dvě tři obrovské příležitosti. Myslím si, že podobný standard ukázal i proti nám. Působil velmi jistě a spoluhráčům po centrech strašně moc pomáhá. Určitě má podíl na tom, že Jihlava má takto pevnou defenzivu. Dále spoléhají na Lacka, jenž také odehrál velmi dobré střetnutí.

A co jihlavští mladíci?
Jednou zahrají lépe, jednou hůře, ale mají velmi dobře organizovaný systém obrany. Jsou schopni udržet vzadu nulu, proto se teď pohybují kolem devátého místa a mají relativně klid se sbíráním bodů. Nicméně myslím si, že myšlenky na postup nejspíše nemají. Chtějí hlavně zapracovat mladé kluky, což asi bude nějakou dobu trvat, než se vyhrají, aby atakovali přední příčky. Je to však poctivý tým, jenž se samozřejmě může postupně zlepšovat.

Co říkáte na situaci kolem marodů? Oproti minulému duelu chyběl kromě Simra i Klesa, na střídačce byl Marek Vintr…
Zápas v Jihlavě byl o tom, že jsme potřebovali na krajích fotbalisty, kteří jsou kreativní a dokážou přejít v situacích jeden na jednoho. Tuto nadstavbu většinou udělal jen Ondra Vintr, jenž má teď fazónu. Naše šance šly většinou přes něj, jenže pak jsme nezvládali koncovku. Klesič (Michal Klesa, pozn. red.) stoprocentně chyběl – má tu svoji zasekávačku a umí přes protihráče přejít. Pavel Simr je zase silný ve vápně. Zrovna tato jména scházela výrazně. Co se týče ostatních marodů, Mára s námi trénoval tři dny a stehno ho už nebolelo. Říkal jsem mu, že půjde do utkání jen v případě, že by bylo potřeba oživení hry. Právě to se i stalo a neodehrál špatný mač, ale netrénoval s námi tři neděle od bitvy na Zbrojovce. Čekám od něj ještě daleko jiné výkony.

Co další jména?
Nemocní zůstali ještě Jambor se Srubkem. Sruba samozřejmě vzadu také chybí na standardní situace, takže když nejsou takoví fotbalisté k dispozici, není snadné je nahradit. Plus samozřejmě Beny (Bienvenue Kanakimana, pozn. red.), který by svojí rychlostí a přímočarostí byl velice důležitý. Musíme si však pomoct hráči, které máme. Ze záložníků musíme udělat stopery a z beků krajní záložníky, jiná možnost není. Nestěžujeme si a kluci, co nastupují, ukazují kvalitu i na jiných postech. Je škoda, že nebyli za výkon odměněni i bodově, ale tak to prostě někdy ve fotbale chodí.

Dá se čekat, že se ještě někdo z dlouhodobě zraněných do konce podzimu vrátí?
Na lavičce už s námi byl Šugy (Martin Šustr, pozn. red.), který řešil minulý týden problém se zády. Jinak teď normálně trénoval a byl s námi na lavičce. Macej pomaličku dostává minutáž. Asi nepočítám s tím, že se dá Klesa s trhlinkou ve svalu do kupy, když má čas na rekonvalescenci jen čtrnáct dní. Sice nevím stoprocentně, úplně to ale nevidím. Pavel Simr měl sval, takže tam věřím, že se dá během dvou týdnů dohromady na utkání s Třincem. Jambor již začal trénovat sám, Srubek bude to stejné. U nich věřím, že se během prvního týdne repre pauzy připojí.

Jak se jeví další hráči?
Zřejmě by měl už začít s námi trénovat Alfred (Gombe-Fei, pozn. red.), co odehrál dvacet minut ve Vlašimi. Měl teď čtrnáct dnů antibiotika. Je možnost, že se vrátí Beny, ale nepředpokládám, že bude připraven již na Třinec. Když bude všechno super, mohl by stihnout aspoň poslední zápas podzimu proti Líšní. Je to takové padesát na padesát. Hlavně si přeji, abychom proti Třinci měli minimálně šestnáct hráčů a nemuseli brát nikoho z dorostu ani B-týmu. Věřím, že během čtrnácti dnů volna se kluci dají dohromady.

Více
Více
Více
Více